ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

joi, 21 ianuarie 2021

Recenziile lui Gică 16 - Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle de Stuart Turton


Titlu: Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle 

Autor: Stuart Turton

Editura: RAO

Titlu original: The 7½ Deaths of Evelyn Hardcastle (2018)

Traducere de Cristina-Mihaela Tripon

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 496

Media pe Goodreads: 3,89 din 149.417 note

 

Stuart Turton este o voce originală care și-a făcut apariția, nu de mult timp, în literatura Mystery internațională. Nu este greu să ne dăm seama de ce romanul său, „Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle”, a prins atât de bine la public. Autorul vine cu o idee nemaiîntâlnită și realizează un roman de suspans cu nuanțe de operă science-fiction, reușind să redea o mixtură perfectă în care toate elementele sunt plasate foarte inteligent.

Romanul începe cu protagonistul nostru care se trezește într-o pădure, în apropiere de conacul Blackheath,. El nu își aduce aminte nimic din trecut și nu are idee nici de ce se află în acel loc. Mai mult decât atât, nu-și amintește nici măcar propriul nume. Înaintând în poveste, aflăm că numele lui este Aiden Bishop și că se află la vechiul conac pentru a rezolva o crimă. Tânăra moștenitoare a familiei înstărite, Evelyn Hardcastle, urmează să fie ucisă de unul dintre invitații de la balul care va avea loc în acea seară. Lucrul pe care urmează să-l afle Aiden este că moartea Evelynei se va repeta la nesfârșit, până în momentul în care îl va identifica pe ucigaș. Însă în fiecare zi, el se va trezi în trupul unui alt invitat de la conac, având la dispoziție opt gazde prin care să își desfășoare ancheta.

Cartea este foarte bine scrisă, iar de multe ori ți se pare că știi cine e criminalul, dar ceea ce urmează îți dă cu totul lectura peste cap. Povestea e complexă, iar numărul mare și divers de personaje care defilează prin cadru te face să îți pierzi ușor reperele, mai ales că fiecare individ pare să ducă cu el un secret. Cel mai interesant este faptul că Aiden nu cunoaște nimic despre gazdele în care este încarcerat, dar simte plăcerile și frustrările acestora. În plus, el are acces și la amintirile lor. Caracterul gazdelor este extrem de diferit, de la una la cealaltă, acum Aiden este un bancher rațional, iar după, un borfaș brutal care își controlează greu furia.

Deși de multe ori ți se sugerează ideea că locul acțiunii ar fi iadul sau purgatoriul, ai impresia că totul se întâmplă într-o realitate proiectată artificial. Bineînțeles că primești o explicație în finalul cărții, dar pentru mine a fost nesatisfăcătoare, autorul aducând mai mult o soluție de compromis. Cu toate acestea, și Aiden, și tu, ca cititor, vă întrebați în continuu care e treaba cu acel loc.

Dacă vorbim de timp, acțiunea pare să fie plasată în vremea lui Sherlock Holmes. Personaje de epocă, un conac vechi, servitori și căsătorii aranjate, un întreg colaj care vorbește despre un timp de demult în care ierarhia socială era bine stabilită.

Protagonistul are șansa de a experimenta mai multe gazde, și astfel de a se folosi de talentele și inteligența fiecăreia pentru a-și duce la final investigația. Captivitatea în cei opt indivizi poate părea un blestem, însă este și o experiență pozitivă prin care Aiden își poate regăsi propria subiectivitate.

Ce mi-a plăcut extrem de mult la acest roman este jocul intelectual pe care ni-l propune autorul. Intriga nu este un hazard, așa cum pare la început, ci un joc de șah cu un set diferit de reguli. Cele opt gazde sunt cei opt pioni prin care Aiden trebuie să-și salveze regina. Poate că este o explicație prea interpretativă, dar dovadă stau piesele de șah care apar pe tot parcursul cărții.

Per ansamblu, cartea este o lectură plăcută, are și câteva minusuri, însă stilul în care este construită te face să treci peste punctele slabe. Protagonistul e simpatic, atmosfera tensionată se simte la tot pasul, iar misterul este construit minuțios.  Sper ca editura Rao să traducă și cea de a doua carte a lui Turton, „The Devil and the dark water”, roman nominalizat la premiile Goodreads 2020 pentru Mystery & Thriller.


                               COMANDĂ CARTEA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu