ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

luni, 1 februarie 2021

Recenziile lui Gică 18 - Toate sistemele în alertă de Martha Wells


Titlu: Toate sistemele în alertă  

Seria: Jurnal de Asasint

Autor: Martha Wells

Editura: Paladin

Titlu original: All Systems Red (2017) & Artificial Condition (2018)

Traducere de Iulia Dromereschi

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 240

Domeniu: Science-Fiction

 

PREMIILE HUGO, NEBULA ȘI LOCUS

 

Nu sunt fanul cărților cu roboți, însă cele două nuvele, cuprinse în volumul „Toate sistemele în alertă”, au fost o lectură plăcută, intensă și plină de adrenalină. Mai mult decât niște povestiri science-fiction, scrierile Marthei Wells vorbesc despre un viitor în care nu oamenii devin mașinării, ci mecanismele inteligente caută să atingă o condiție umană.

În centrul volumului îl avem pe Asasint, un robot ucigaș, hibrid, alcătuit din elemente mecanice și materie organică umană. Misiunea lui este să asigure securitatea pentru o echipă de savanți aflată într-o expediție de cercetare pe o planetă neexplorată, posibil periculoasă. El trebuie să-i mențină pe cercetători în viață și să elimine orice amenințare reprezentată de flora și fauna ostilă. Dar nu întotdeauna lucrurile necunoscute sunt cele mai periculoase.

Spre deosebire de semenii săi, lui Asasint îi place să citească și să se uite la seriale și emisiuni de divertisment pe care le descarcă în memoria sa artificială. Pe lângă procesul de acomodare și de înțelegere a oamenilor, producțiile la care are acces îi trezesc sentimente intense prin care duritatea lui se diminuează. În spatele învelișului mecanic se află o ființă sensibilă, anxioasă și uneori depresivă. Contrastul dintre uman și automat conferă esența narațiunii.

Ceea ce face Martha Wells, în prima nuvelă, este să preia un clișeu, cel al robotului scăpat de sub control, și să-l reinvestească într-o cheie nouă și originală. Mașinăria care își distruge modulul administrator nu se revoltă împotriva oamenilor, ci se alătură lor și încearcă să devină, pe cât se poate, unul dintre ei.

Ideea este dusă mai departe în cea de a doua povestire, „Stare artificială”, în care Asasint vrea să afle ce s-a întâmplat în trecutul lui. Deja avem o ființă cu o poveste în spate, nu un obiect cu o singură utilizare. În acest text este nuanțat, mult mai amplu, viitorul în care se petrece acțiunea, o lume compusă din oameni, roboți și oameni augmentați.

Un personaj de care mi-a plăcut, în mod special, a fost TET, transportorul cu inteligență artificială care devine partenerul de aventură al protagonistului. Intervențiile lui TET sunt fabuloase, iar dialogurile dintre cei doi dau o notă de umor textului.

Pe tot parcursul lecturii am avut impresia că iau parte la un joc video. Datorită faptului că protagonistul este un semi-robot, el deține un fel de puteri în lumea la care este conectat, devenind un super-erou. Poate intra în diverse locații, poate accesa date secrete și comunică electronic cu alți semeni de-ai lui.  

Cel mai interesant lucru la seria de față este chiar numele, „Jurnal de Asasint”, din care ne dăm seama că narațiunea este relatată de protagonist, astfel el are capacitatea de a-și înregistra povestea și de a investiga golurile din ea. De altfel, vocile principale aparțin roboților, singura excepție e Dr Mensah, însă ea contribuie cel mai mult la evoluția Asasintului, fiind proprietara și prietena acestuia.

Cartea e perfectă atât pentru pasionații genului, cât și pentru cei care doresc o poveste autentică, cu multă acțiune și filosofii despre viață. Volumul este scurt și, dacă aveți suficient timp liber, îl puteți termina într-o singură zi, fiind o lectură de câteva ore. 


                                                 COMANDĂ CARTEA



2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Andrei! Mi-a plăcut mult cartea și am încercat să extrag lucrurile care mi-au atras atenția. :)

      Ștergere