ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

joi, 4 februarie 2021

Recenziile lui Gică 19 - Rebelul nisipurilor de Alwyn Hamilton


Titlu: Rebelul nisipurilor 

Trilogia: Rebelul nisipurilor #1

Autor: Alwyn Hamilton

Editura: Nemira

Titlu original: Rebel of the Sands (2016)

Traducere de Florina Pîrjol

Anul apariției: 2018

Număr pagini: 288

Media pe Goodreads: 3,93 din 55.304 note

 

Goodreads Choice Awards pentru roman Young Adult în 2016

 

Dacă tot urmează să apară al doilea volum din trilogia „Rebelul nisipurilor”, m-am gândit să citesc, și eu, prima parte și să scriu o recenzie despre ea. Îmi pare bine că nu m-am apucat în 2018 de seria lui Hamilton, pentru că sunt sigur că până acum aș fi uitat multe detalii, deoarece povestea este complexă și alambicată.

Eroina cărții este Amani, o adolescentă care nu își găsește locul în societatea patriarhală și abuzivă în care trăiește. Refuzându-și soarta de soție, ea vrea să părăsească orașul natal și să ajungă în Izman, capitala statului Miraji,unde să-și făurească o viață nouă. Însă pentru a fugi, Amani are nevoie de bani, iar ca să-i obțină, se furișează noaptea din casă și participă la concursurile de pistolari dintr-o tavernă mizerabilă. În acest loc îl cunoaște pe Jin, un străin care îi va schimba cu totul soarta.

Romanul lui Alwyn Hamilton debutează ca un Young Adult, se construiește pe un puternic filon fantastic și are parte de câteva inserții de Romance. Eroina este o tânără care descoperă atât magia universului din care face parte, cât și prima iubire. De câteva ori m-am așteptat s-o dea într-un clișeu romantic, însă povestea a continuat plină de acțiune, fapt care m-a ținut în tensiune până la final.

Ceea ce o diferențiază de alte cărți YA Fantasy este mitologia orientală pe care este clădită. Autoarea preia un fundal magico-religios specific lumii arabe și îl reinvestește, proiectând ființe magice din alte contexte. Astfel avem o lume a oamenilor și a djinnilor în care sunt plasate creaturi, precum: strigoi, metamorfici și animale primordiale.

Curajul și încăpățânarea protagonistei m-au enervat uneori la culme, însă compasiunea pe care o arată, atât pentru prieteni, cât și pentru străini, m-a făcut să văd sufletul sensibil pe care îl are „Bandita cu ochii albaștri”. În prima jumătate a cărții, mi s-a părut că Amani se comportă ca un copil rebel, însă, după ce trece prin câteva peripeții pe cinste, ea devine rațională și începe să își analizeze gesturile.

Pe lângă o odisee geografică, cartea de față constituie și o călătorie inițiatică. Aventurile prin care trece, prietenii și dușmanii pe care îi întâlnește și lumea fantastică cu care intră în contact o fac pe Amani să-și descopere propriul sine și să devină o eroină în toată regula.

            Cartea lui Hamilton constituie o narațiune despre captivitate și speranță. Protagonista își percepe orașul natal ca pe o închisoare și vrea să ajungă în capitală, pentru a-și clădi o altă soartă. Pe parcurs află că întregul stat stă sub domnia unui uzurpator malefic care își dorește puterea absolută. În fața unui asemenea tiran, nimeni nu se simte în siguranță și întreaga lume trăiește sub teroare. Amani va învăța că pentru a scăpa din mâna destinului, singura posibilitate este să-l înfrunte. Dar acest lucru este extrem de dificil din cauza condiției ei de femeie, iar Pentru a nu cădea în mâinile ticăloșilor, ea trebuie să se deghizeze în bărbat.

Nu cred că autoarea vrea să atragă atenția asupra situației femeilor din spațiul musulman. După cum spuneam mai sus, ea preia niște modele pe care le exploatează pentru a realiza ceva deosebit.. Cartea trebuie citită ca pe un YA, nu ca pe un manifest politic, ceea ce contează fiind personajele și construcția de lume.

Romanul e destul de scurt, iar ritmul alert al narațiunii te face să dai pagină după pagină, urmărind drumul plin de primejdii pe care pășește Amani. Primul volum M-a prins în mreje și cu siguranță le voi citi și pe următoarele, fiindcă am de explorat un univers uriaș și de întâlnit tot felul de monștri.

 

                                   COMANDĂ CARTEA

  

3 comentarii:

  1. Mi-ai facut sa o adaug cartea in wishlist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E diferită de alte YA-uri pe care le-am citit. Plus că vine cu o tentă orientală și asta îi dă un aer aparte. Deja știm cum stă treaba cu romanele Fantasy care s-au inspirat din Evul Mediu european. Cred că e vremea pentru o gură de aer proaspăt.

      Ștergere
  2. Ti-am ascultat sfatul si aseara am facut comanda pentru ambele volume.

    RăspundețiȘtergere