ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

joi, 17 decembrie 2020

Recenziile lui Gică 15 - Când mâine nu mai vine de Heine Bakkeid




Titlu: Când mâine nu mai vine    

Autor: Heine Bakkeid

Editura: Paladin

Titlu original: Jeg skal savne degi morgen (2017)

Traducere de Silviu Genescu

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 400

Media pe Goodreads: 3,29 din 781 note

 

Acum un an citeam pe Literomania un articol scris de Michael Hăulică în care spunea că cei de la  editura Paladin au cumpărat drepturile pentru primele două volume ale seriei Thorkild Aske. Îmi amintesc că am dat imediat o căutare pe Goodreads ca să văd despre ce este vorba, nemaiauzind până atunci despre autorul norvegian, Heine Bakkeid. Am fost puțin dezamăgit să constat că cele două romane aveau medii destul de slabe și un număr infim de cititori. Acum, la un an distanță, am ajuns să citesc prima carte, „Când mâine nu mai vine” și pot să spun că am rămas plăcut impresionat de stilul lui Bakkeid. Am pornit cu așteptări destul de mici, dar după vreo 10 capitole mi-am dat seama că nu mai pot lăsa cartea din mână.

Romanul lui Bakkeid este un Nordic Noir original, cu o atmosferă întunecată și cu un protagonist ieșit din comun. Elementele care conturează misterul sunt foarte bine împletite cu povestea protagonistului, redând un univers la limita dintre rațiune și nebunie.

Thorkild Aske este un fost anchetator care ajunge să fie condamnat la închisoare în urma unui accident în care iubita lui și-a pierdut viața. După ce iese din detenție, Thorkild încearcă să își găsească un loc de muncă pentru a se integra din nou în societate. Însă când o cunoștință mai veche îi solicită ajutorul pentru a-și găsi fiul dispărut, instinctele fostului polițist revin la viață și el începe o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat cu presupusa victimă.

Thorkild este un personaj aflat la capătul puterilor. Dorința lui de a se sinucide este foarte puternică și de multe ori se lasă în brațele neantului, doar că moartea nu vrea încă să-i deschidă poarta. Pierderea iubitei e motivul pentru care se învinovățește, iar propria lui judecată îl aduce la stadiul de epavă umană. Mai mult de jumătate din roman, Thorkild pendulează între realitate și iluzie, și de aceea este destul de dificil să faci distincția între cele două. La asta contribuie și faptul că vocea narativă îi aparține detectivului.

Cadrul în care se petrece acțiunea este foarte sumbru. Fostul polițist  își desfășoară ancheta pe o mică insulă pustie, într-un peisaj dezolant în care furtuna și întunericul creează o atmosferă de loc bântuit și blestemat. În plus, există și elemente care dau o nuanță paranormală insulei, precum povești legate de Duhul Mării sau de un copil ucis al cărui plânset se aude pe timp de furtună. Insula prezintă atât locul misterului, cât și spațiul în care Thorkild se apropie cel mai mult de moarte și nebunie.

Personajul negativ joacă un rol de păpușar și reușește să orchestreze un întreg spectacol spectral pentru a-l împinge pe detectiv și mai aproape de propriul sfârșit. Autorul dă dovadă de un simț al umorului ieșit din comun, astfel încât mai mereu antieroul scapă cu viață într-un mod pe cât de incredibil, pe atât de amuzant. 

M-a enervat puțin faptul că Bakkeid a ales să intercaleze secvențe din trecut cu episoade din prezent. Când povestea căpăta din ce în ce mai mult suspans, intervenea o amintire a lui Thorkild despre fosta lui iubită și îți tăia tot cheful de lectură. E clar că amintirile au rolul de a crea o imagine de ansamblu asupra personajului principal, însă aș fi preferat să nu intervină în momentele cele mai bune ale cărții. Cu cât înaintezi mai mult în poveste, cu atât ai mai multe motive să-l urăști pe Thorkild, dar modul neconvențional în care rezolvă lucrurile te face să-l urmărești în continuare.

Am văzut că Heine Bakkeid a fost comparat cu Stephen King, însă eu nu aș merge chiar atât de departe. Supranaturalul există, atmosfera de horror se simte din plin, avem și un personaj instabil mintal, doar că autorul norvegian delimitează, în final, realitatea de iluzie, iar lumea devine din ce în ce mai consistentă.

Mi-a plăcut mult cartea și aștept cu nerăbdare ca editura Paladin să publice și celelalte două continuări ale seriei. Thorkild Aske m-a impresionat în mod plăcut și sunt curios la ce cazuri va mai lua parte și cu ce alte minți diabolice se va confrunta.

 

                                 COMANDĂ CARTEA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu