ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

joi, 10 decembrie 2020

Recenziile lui Gică 13 - Războiul macului de R. F. Kuang




Titlu: Războiul macului

Autor: R. F. Kuang

Editura: Paladin

Titlu original: The Poppy War (2018)

Traducere de Alexandra Fusoi

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 584

Domeniu: Fantasy

Media pe Goodreads: 4,01 din 50.978 note

 

PREMIILE COMPTON CROOK ȘI STABBY

 

Unul  dintre cele mai violente romane pe care le-am citit  anul acesta. Un grimdark plin de acțiune, cu personaje memorabile și confruntări sângeroase. R. F. Kuang dă naștere unei narațiuni dure, în care principiile etice sunt cel mai adesea evitate, redând într-o manieră tranșantă realitatea războiului. În acest univers aflat într-o tensiune maximă, personajele nu pot fi decât eroi sau victime.

Povestea începe cu Rin, o orfană de război care a fost adoptată de o familie ce se ocupă cu negoțul de opiu. Lumea tinerei se zguduie atunci când află că urmează să fie măritată cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea. Însă Rin tânjește la mai mult decât soarta unei soții sclave. Dorința tinerei de a se afirma o ajută să promoveze examenul de admitere la Academie, și astfel să intre la cea mai prestigioasă școală militară din imperiu.

Digresiunea socială există și se concretizează atunci când tânăra țărancă ajunge la Academia Sinegard. Spre deosebire de Rin, Ceilalți studenți sunt fiii sau fiicele unor familii înstărite, tineri care au avut acces la o cultură înaltă și care au fost antrenați în artele marțiale încă de la cea mai fragedă vârstă. Ura împotriva persoanei venite dintr-un mediu rural este vizibilă chiar și în cazul profesorilor, astfel Rin trebuie să supraviețuiască într-un mediu complet ostil.

După cum ne putem da seama încă din titlu, mersul normal al lucrurilor este perturbat de venirea războiului, iar personajele noastre sunt propulsate în mijlocul violenței. Asemeni vechilor confruntări istorice, luptele care au loc nu se înfăptuiesc între două personaje, ci între două imperii. Soldații poporului inamic apar ca niște ființe fără conștiință, lupi însetați de sânge, care, odată ce au plecat la război,  și-au asumat propria moarte pentru victoria țării.

Kuang realizează o lume Fantasy în stil asiatic. Războaiele despre care este vorba în roman au corespondent real conflictele militare dintre China și Japonia. Detaliile macabre, prin care sunt prezentate morțile victimelor, sunt specifice spațiului asiatic. Violența este prezentă într-o multitudine de forme, de la ura împotriva celui slab, până la imaginile morților decapitați, incendiați sau îngropați și sfâșiați de câini. Chiar dacă la început Rin pare o persoană destul de rațională, pe parcursul romanului furia ei este din ce în ce mai mare, conducând-o la fapte care nu au niciun suport etic. Rin este personajul cu care înaintezi în poveste, dar adesea ajungi să-l acuzi pentru cele comise.

Autoarea are un stil excepțional de a crea personaje. Pe lângă Rin, există caractere pe care ajungi ori să le urăști ori să le îndrăgești. Mi-a plăcut mult de profesorul Jiang, cel care a contribuit cel mai mult la evoluția protagonistei. Jiang este omul excentric, el nu își face prezența la niciunul dintre cursurile pe care trebuie să le susțină, este mai tot timpul drogat și adesea fredonează vechi cântece erotice. Cu toate astea, tu știi că el urmează să aibă un rol important în poveste. Un alt personaj care mi-a atras atenția, dar pe care am ajuns destul de repede să nu-l agreez, a fost Altan. Cu toate că este cel mai priceput în artele marțiale, Altan este condus de dorința de răzbunare. Judecata lui este întunecată, fiind în stare să ia cele mai periculoase decizii, chiar dacă asta îi pune pe toți în pericol. Majoritatea personajelor sunt arhetipale, fiind ușor de identificat și în alte romane Fantasy. Cu toate acestea, Kuang dă naștere unor prototipuri originale, precum băiatul din butoi sau luptătorul cu grebla. 

Am apreciat că autoarea a preluat un fenomen magico-religios care încă mai poate fi exploatat. Între fizic și metafizic se află șamanii. Ei sunt cei care au acces la forțe incredibile prin afilierea cu un zeu. Există un panteon al zeilor foarte bine realizat. Cei care pot ajunge la entitățile metafizice  sunt considerați periculoși și sunt utilizați ca asasini ai imperiului.

Primul roman din trilogia lui R. f. Kuang este un Fantasy veritabil pe care trebuie neapărat să-l citiți. Eu abia aștept să văd cum va continua povestea, e imposibil să-mi imaginez un final clar. Cel mai curios sunt cum va reuși Starlight Media să realizeze un serial TV după această trilogie complexă. Dar asta rămâne de văzut. Până atunci sper să reușesc să lecturez și celelalte două volume, „The Dragon Republic” și „The Burning God”, ultimul fiind nominalizat luna aceasta la premiile Goodreads. 


                                   COMANDĂ CARTEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu