ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

joi, 17 decembrie 2020

Recenziile lui Gică 14 - Suspicious minds de Gwenda Bond



 

Titlu: Suspicious minds

Autor: Gwenda Bond

Editura: Nemira

Titlu original: Suspicious minds (2019) 

Traducere de Maria Adam

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 320

Media pe Goodreads: 3,61 din 6.234 note

 

Am observat în ultima vreme tendința unor autori de a scrie cărți inspirate de seriale celebre. Dacă până acum citeam prima dată cartea, iar pe urmă mergeam să vizionăm filmul, ca să vedem cât de bine a fost transfigurat textul în imagine, acum am ajuns să lecturăm cărți inspirate de seriale urmărite de mii de oameni. Experimentul mi se pare interesant, pentru că există deja un cadru imaginar care trebuie transpus în text, viziunea autorului fiind convertită de sursa cinematografică.

Un astfel de experiment face și Gwenda Bond în „Suspicious minds”, prima parte a seriei „Stranger Things”. Autoarea explorează faptele care s-au petrecut înainte de primul sezon al serialului, mai exact evenimentele legate de mama lui 11. Cartea are media destul de slabă pe Goodreads, dar ăsta e riscul când te înhami la un asemenea proiect. Există milioane de urmăritori ai serialului și trebuie să te ridici la nivelul așteptărilor lor, iar dacă nu reușești, riscul este să dezamăgești o mulțime de oameni.

Romanul ne întoarce la sfârșitul anilor '60 și ne spune povestea a cinci tineri a căror viață este dată peste cap din cauza participării la un proiect guvernamental. Terry, Alice, Gloria, Ken și Andrew sunt în perioada în care încearcă să își câștige independența financiară. Atunci când află că pot face rost de bani, tinerii, cu excepția lui Andrew, sunt de-acord să ia parte la un studiu realizat de guvern. Povestea ia o întorsătură neașteptată în momentul în care Terry dă, din greșeală, peste o fetiță cu puteri paranormale care este ținută într-o cameră din clădirea în care au loc cercetările.

Cu toate că nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor mele, cartea merită citită pentru atmosfera de ani '60. Parcurgând pagină după pagină, iei parte la evenimentele importante ale perioadei, de la primii pași ai omului pe lună, până la recrutarea tinerilor pentru războiul din Vietnam, totul urmărit pe un televizor alb-negru. Tensiunea dintre indivizi și stat este foarte vizibilă, dovadă stau protestele împotriva președintelui Nixon.  

Personajele sunt veridice, cu unele ajungi chiar să empatizezi. Tinerii nu sunt niște eroi, ei sunt oameni simpli care au fost aruncați într-o situație dificilă i li s-a cerut să ia o decizie care ar putea să le schimbe destinul. Terry Ives, personajul principal, Este o tânără care se remarcă prin curajul de care dă dovadă și prin modul în care reușește să-i țină pe ceilalți în jurul ei și să pună la cale un plan meticulos pentru a-și salva prietenii. Singurul care iese în evidență prin cruzimea și viclenia de care dă dovadă este doctorul Martin Brenner, personajul care ilustrează răul pur uman. Cel mai important lucru pentru el e să-și ducă la capăt experimentele, chiar dacă asta înseamnă să țină un copil captiv sau să ucidă un alt om.

Cel mai interesant aspect când citești un astfel de roman este că știi deja cum se va termina povestea, asta în cazul în care ai vizionat serialul de pe Netflix. Bond reconfigurează trecutul pe baza unor fragmente, redând o poveste autentică cu început și sfârșit, însă un final deschis, așa cum i se cere. 


                                COMANDĂ CARTEA

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu