ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

joi, 3 decembrie 2020

Recenziile lui Gică 12 - Prăbușirea imperiului de John Scalzi



Titlu: Prăbușirea imperiului

Autor: John Scalzi

Editura: Nemira

Titlu original: The collapsing empire (2017)

Traducere de Nina Iordache

Anul apariției: 2019

Număr pagini: 368

Media pe Goodreads: 4,11 din 38.269 note

 

Nu sunt un cititor pasionat de literatura science-fiction, dar pe parcursul timpului am descoperit câteva opere care mi-au plăcut în mod special. Știam de mult că John Scalzi este recunoscut pentru „Războiul bătrânilor”, o serie care a obținut multe premii literare, și am decis că ar fi cazul să încerc, și eu, o carte de la acest autor. Așa am ajuns să citesc „Prăbușirea imperiului”, prima parte din trilogia „Interdependența”.

Scalzi realizează o lume extrem de rațională, un univers în care fiecare sistem este dependent de celălalt pentru a-și asigura supraviețuirea. La mulți ani lumină de Pământ, umanitatea trăiește răspândită pe zeci de planete care alcătuiesc o rețea imensă, cu distanțe incredibile între fiecare avanpost. Ceea ce le permite indivizilor să călătorească de la o planetă la alta este Fluxul, o energie cosmică care are capacitatea de a împinge navele spațiale spre o anumită destinație. Fluxul este cel care le permite planetelor să comunice între ele, iar comercianților să își transporte marfa, pentru a asigura viața și bunul trai în întreg sistemul. Însă energia transportoare este un fenomen asupra căruia oamenii nu au control. Ei se folosesc de ea, dar nu pot să o manipuleze. Energia Fluxului poate în orice clipă să scadă și astfel să ducă la dispariția lui. Odată ce există teorii cu privire la evaporarea curenților care fac legătura între avanposturi, oamenii doresc să își asigure supraviețuirea, iar asta duce la haos.

Mi-a plăcut mult invenția Fluxului și modul în care Scalzi știe să se joace cu un sistem care oricând își poate găsi sfârșitul. Universul realizat de autor este foarte fragil, iar vulnerabilitatea se reflectă cel mai bine în personaje. Sistemul de planete este condus de un Împărax care trebuie să aibă grijă de o lume asemeni unui glob de sticlă. Împăraxul nostru este o fată care dă mai mereu impresia că abia a ieșit din perioada adolescenței, o ființă fragilă ce se formează pe parcursul romanului.

Un minus pe care nu pot să nu-l remarc este chiar construcția personajelor. Protagoniștii noștri sunt realizați superficial și par să nu aibă nici o dimensiune interioară. Împăraxul este singurul construit pe un fundal, în rest, sunt doar caractere plasate acolo unde e cazul. Nici pe antagoniști nu prea poți să-i detești. Singura care iese în evidență fiind Kiva, unul dintre comandanții de pe nava „Da, Domnule”. Kiva reprezintă specimenul brutal care deține tot timpul controlul și care are un apetit sexual imens. Ea este un păpușar care reușește să-i manevreze pe ceilalți după bunul ei plac. Nici atunci când e vorba de bani, ea nu stă deoparte, ci se plasează acolo unde are cele mai mari avantaje. Cu toată pendularea ei, Kiva nu își pierde caracterul etic, ceea ce o face unul dintre eroii poveștii, chiar cel mai activ dintre ei.

Fiindcă acțiunea e plasată departe în viitor, autorul a vrut să specifice că umanitatea este capabilă să treacă peste prejudecățile trecutului. Astfel, există o sexualitate abundentă. Nu contează cine cu cine întreține relații intime și nici dacă aceștia sunt de sex diferit sau de același gen. Sexul dintre un bărbat și o femeie este de domeniul trecutului fiind privit cu banalitate.

Am avut o problemă cu traducerea. Înțeleg că trebuia să păstreze titulatura de Împărax, dar de ce a fost nevoie să se traducă și numele navelor spațiale, denumiri care erau într-adevăr fraze, dar care puteau fi explicate foarte bine în notele de subsol. A fost de-a dreptul comic să dau, în mijlocul acțiunii, peste nume de nave care nu aveau niciun sens. Sau poate nu am înțeles eu exact care e treaba.

Pentru mine, cartea lui John Scalzi are mai multe minusuri decât plusuri și nu știu dacă voi trece și la volumul următor. Într-adevăr, există și lucruri interesante, precum Fluxul și Camera Memoriei, dar, de cele mai multe ori, povestea pare să stea în loc, iar acțiunea se concretizează foarte greu. Cred că pasionații de acest gen vor fi impresionați de invențiile autorului, dar eu, fiind un cititor de thriller, am așteptat mai multă acțiune de la această poveste.

 

                                COMANDĂ CARTEA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu