ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

joi, 5 noiembrie 2020

Recenziile lui Gică 9 - Ochii întunericului de Dean Koontz



Titlu: Ochii întunericului

Autor: Dean Koontz

Editura: RAO

Titlu original: The eyes of darkness (2004)

Traducere de Mihaela Neacșu

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 344

Media pe Goodreads: 3,83 din 26.608 note

 

Experimente secrete în inima munților, o mamă care primește mesaje paranormale de la fiul ei mort și un avocat care crede că a regăsit dragostea. Un amestec de elemente specifice pentru trei genuri literare distincte, dar care împreună formează o operă captivantă și plină de fiori.

Totul începe cu un accident de autocar în care și-au pierdut viața douăzeci de copii și doi adulți, cei din urmă, fiind recunoscuți pentru experiența lor pe trasee montane periculoase. În acest accident își pierde viața și tânărul Danny, fiul Tinei Evans.

Tina este unul dintre protagoniștii acestei narațiuni, o mamă care, în urma unei tragedii, încearcă să se vindece și să trăiască din nou. După ce îl cunoaște pe avocatul Elliot Stryker, ea crede că în sfârșit va avea parte de o viață liniștită. Însă Tina este bântuită de spirite din trecut. În casa în care locuiește încep să se petreacă lucruri stranii. Cineva încearcă să-i trimită Tinei un mesaj terifiant.

Eram sigur că se va traduce povestea aceasta și la noi, mai ales, datorită notorietății de care s-a bucurat autorul când diverse publicații au afirmat că, în acest volum, Dean Koontz ar fi prevăzut apariția Coronavirusului. Este un roman scris acum ceva timp și sigur nu ar fi fost tradus la noi dacă situația contemporană nu l-ar fi valorificat. Dincolo de orice discuție legată de Coronavirus, „Ochii întunericului” nu are nicio treabă cu virusul care devastează astăzi lumea. Asemănarea cu Coronavirusul s-a făcut pe baza caracteristicilor comune ale bolilor, dar corelația ar fi fost valabilă doar dacă virusul de azi ar fi rămas la acel stadiu incipient. Koontz, a folosit, la fel ca mulți autori, un virus inventat care să dea o coloratură maladivă povestirii. Pe tot parcursul romanului am așteptat să ajung la secvențele legate de molimă, dar a fost complet greșit să-l lecturez în această cheie. În cazul de față, boala nu este o premisă, ea este mai mult o explicație care dă coerență cărții.

Personajele sunt bine realizate. Caracterul de mamă al Tinei iese mai mereu în față, orice s-ar întâmpla, ea se gândește la fiul pe care l-a pierdut. Ea este femeia modernă care dorește să se realizeze pe plan artistic și nu suportă să fie tratată ca o femeie de casă.

M-a deranjat puțin rolul pe care îl joacă Elliot Stryker în toată povestea. El apare ca un făt-frumos, exact la momentul oportun. Nu era destul că este un cunoscut avocat din Las Vegas, dar în tinerețe el a fost și agent secret. Știe să utilizeze arme letale, să conducă elicoptere și mai este și expert în arte marțiale.

După cum susține și Koontz în postfață, „Ochii întunericului” a fost un experiment literar în care a încercat să combine mai multe genuri. Cu toate că există și o filieră romantică, aspectul de thriller este cel mai proeminent, iar scenele de groază chiar reușesc să te sperie. Fiind un roman mai vechi, mă așteptam la mai multe manifestări ale paranormalului, însă autorul a ales să meargă pe puține scene de groază care au un efect puternic.

Nu am putut să nu remarc că misterul este cam absent. Știi de la început cine îi trimite mesajele Tinei, este destul de evident ce rol are fiecare personaj, iar finalul este foarte ușor de imaginat. În unele părți pare să nu se petreacă nimic, dar după vin episoade care reușesc să îți atragă atenția.

Mă bucur că Editura Rao continuă să publice cărțile lui Dean Koontz, autorul care mi-a marcat adolescența. Poate aș fi rezonat mai bine cu subiectul romanului dacă l-ar fi citit în anii de liceu, când eram înnebunit după poveștile de groază. Cu toate că nu veți găsi nimic legat de Coronavirus, vă recomand cartea pentru secvențele terifiante și pline de adrenalină.


                          COMANDĂ CARTEA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu