ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

miercuri, 4 noiembrie 2020

Recenziile lui Gică 8 - Aurul diavolului de Andreas Eschbach



  

Titlu: Aurul diavolului

Autor: Andreas Eschbach

Editura: RAO

Titlu original: Teufelsgold (2016)

Traducere de Cornel Stoenescu

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 528

Media pe Goodreads: 3,46 din 351 note

 

O poveste despre căutarea nemuririi, despre un blestem ce se întinde pe câteva secole și despre oameni însetați de putere.

Secole la rând au existat oameni care au căutat să ajungă la cunoașterea desăvârșită, și astfel la puterea de a modifica structura lumii după propria lor voință. Folosindu-se de cele cinci elemente fundamentale, aceștia au încercat să modifice structura atomică a metalelor pentru a obține aur. Dar odată ce au putut înnobila elemente neprețioase, ei au tânjit la mai mult, dorindu-și cel mai de preț lucru, nemurirea. Acești magi erau cunoscuți sub denumirea de alchimiști.

Aducând ideea într-un context contemporan, Andreas Eschbach ne vorbește despre cine ar putea fi alchimiștii din zilele noastre și cum se manifestă cunoașterea acestor indivizi.

Povestea începe cu Hendrik Busske, un agent bancar căruia i se solicită să susțină un seminar despre instrumentele economice cu ajutorul cărora companiile ar putea să-și calculeze mult mai bine profitul. Aflându-se cu acest prilej la Zürich, Hendrik ajunge într-un anticariat unde este atras, în mod enigmatic, de o carte veche care istorisește despre un alchimist pe nume John Scoro. Captivat de poveste, Hendrik este nevoit să fure cartea pentru a-și continua lectura.

În discursul său, Hendrik îmbină strategii economice cu o așa-zisă alchimie a sufletului, un cocktail verbal care reușește să atragă un flux continuu de oameni în jrul lui, conferindu-i acestuia putere de convingere.

Nu pot să spun că mi-a plăcut foarte mult de Hendrik. El este mai mult un personaj pasiv care are parte de o revelație atunci când citește vechile scrieri despre magii aurului. Devenirea lui este superficială și te aștepți ca în orice moment să i se prăbușească lumea în cap. Nu pot să spun că am empatizat cu  vreun personaj, toate mi s-au părut reci și transparente. Singurul care iese din această convenție este  bătrânul alchimist, John Scoro.

Romanul de față constituie un hibrid, o împletire între genul thriller și romanul istoric. Experimentul mi s-a părut foarte interesant și m-a făcut să duc povestea până la capăt. Pentru mine, cele mai atractive scene au fost episoadele istorice despre alchimiști și cavaleri teutoni care erau citite din mai multe opere vechi. Strategia prin care autorul îți prezintă o istorie ficțională ca poveste în poveste dă o coloratură atractivă narațiunii. Abia așteptam să revină în trecut și să aflu ce s-a întâmplat cu aurul diavolului. 

Fiind un cititor împătimit de thrillere, nu pot să nu fiu puțin dezamăgit de ritmul lent al acțiunii. Stilul în care povestește autorul seamănă foarte mult cu cel al lui Dan Brown, doar că Eschbach nu duce ideea de thriller până la final.

Mi-a plăcut în mod special asemănarea pe care autorul o identifică între vechii alchimiști și transumaniștii de astăzi. Într-un secol în care magia a dispărut, doar tehnologia este în măsură să creeze o lume perfectă, nemurirea sufletului fiind doar o problemă de timp.

„Aurul diavolului” a fost primul roman de Andreas Eschbach pe care am reușit să-l duc până la capăt. Am mai încercat „Ultimul dintre ei” și „Premiul Nobel”, dar la ambele am renunțat pe la jumătatea lecturii, din cauza ritmului desfășurării care devenea din ce în ce mai static. În comparație cu cele două romane, cartea de față mi se pare mult mai bine scrisă, iar lectura curge lin, chiar dacă uneori ți se pare că autorul doar lungește povestea. Dacă ai puțină răbdare și ești interesat de subiect, sunt sigur că vei avea parte de o lectură plăcută.

 

                                        COMANDĂ CARTEA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu