ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

miercuri, 7 octombrie 2020

Recenziile lui Gică 4 - Carantina de Peter May


 

Titlu: Carantina

Autor: Peter May

Editura: Corint

Colecția: Corint Fiction

Titlu original: Lockdown

Traducere de Roxana Olteanu

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 368

Nota Goodreads: 3.74


Acum ceva timp am văzut că Editura Corint are în plan să publice „Carantina” lui Peter May, un roman a cărui acțiune se desfășoară într-un univers cotropit de boală, o lume care seamănă foarte mult cu realitatea zilelor noastre. și am zis că trebuie să-l citesc neapărat. Mai clară mi-a fost convingerea după ce am citit descrierea și mi-am dat seama că este un roman polițist. Așa că am așteptat să apară și l-am comandat destul de repede de pe internet.

Ce pot spune despre această lectură este că mi-a plăcut destul de mult. Am rezonat foarte bine cu acțiunea și cu personajele. Cartea ne prezintă o lume care din cauza unei boli incurabile se apropie de sfârșit. Indivizii mor pe capete și nu pare să existe nici un leac.  Măreața Londră este prezentată ca un oraș aflat în pragul pieirii. Restaurantele și cinematografele au fost vandalizate, iar multe locuințe sunt abandonate, deoarece proprietarii ori au fugit ori au fost răpuși de boală. Ce mai, avem de-a face aproape cu un oraș fantomă.

         Odată cu starea de urgență, carantina s-a instaurat, iar oamenii nu mai pot să-și părăsească locuințele. Cei care se încumetă să o facă riscă în orice moment să fie împușcați de forțele de ordine. Toate persoanele poartă mască medicală și un singur strănut te poate pune în postura de paria. Distanțarea socială este de importanță maximă.

        Ei bine, în această lume apocaliptică are loc o crimă. Un sac ce pare să conțină oasele arse ale unui copil este găsit pe șantierul unde urmează să se ridice un spital de campanie.  Se pare că nu doar virușii au ieșit la vânătoare.

        Poliția este alertată și intră în scenă Inspectorul Jack MacNeil, un scoțian mătăhălos care este poreclit de unul dintre personaje „omul maimuță”. La început nu mi s-a părut un personaj atât de interesant. În primă fază l-am perceput ca fiind destul de inconsistent. Părea să fie polițistul care trebuie plasat în mijlocul acțiunii, că așa e scenariul. Din fericire, după câteva zeci de pagini și după o dramă familială, MacNeil este plasat exact acolo unde trebuie. El este un caracter puternic, atipic și foarte hotărât. Amuzant este faptul că el urăște homosexualii, însă nu este de-acord cu inegalitatea socială.

           Pe lângă MacNeil, am apreciat-o mult și pe Amy, asistenta care se ocupă de oasele copilului ucis. Cu toate că are o dizabilitate locomotorie, ea compensează mult prin inteligență, fiind în stare să refacă un schelet care a fost dezmembrat. Cât despre personajul malefic, nici nu mai am ce să spun. Mi s-a părut foarte bine realizat, construit la limita dintre malefic și grotesc.

        Am apreciat că pandemia a fost utilizată în special ca fundal pe care s-a trasat foarte bine actul detectivistic. Londra aflată pe moarte a creat o atmosferă de roman aproape horror.

            Nu prea am putut să dau crezare afirmației autorului din prefață, cum că l-ar fi scris în 2005 și că l-ar fi păstrat 15 ani pe Dropbox., ținând cont că celelalte cărți ale lui May începuseră să fie apreciate cu ceva timp în urmă. Nu cred că a apărut pandemia, și el s-ar fi decis că e timpul perfect s-o publice. Povestea cu 15 ani se pare că a  prins destul de bine și l-a ajutat pe May să ajungă cunoscut pe plan internațional. Cât despre povestea că editurile ar fi refuzat această carte, imediat după ce a fost scrisă, din cauza fabulației autorului legată de gripa aviară, mi se pare destul de deplasată. Cartea este o lucrare ficțională și sigur May nu a vrut s-o publice ca  lucrare științifică..

        Recomand cu toată căldura această poveste atât celor interesați de literatura polițistă, cât și celor atrași de cărțile cu subiect apocaliptic. Este o lectură ușoară, acțiunea merge destul de bine, iar personajele vă vor surprinde într-un mod plăcut.

 

                                        COMANDĂ CARTEA




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu