ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

joi, 22 octombrie 2020

Recenziile lui Gică 6 - Fără ieșire de Taylor Adams




Titlu: Fără ieșire

Autor: Taylor Adams

Editura: Paladin

Titlu original: No exit

Traducere de Roxana Brânceanu

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 288

 Media pe Goodreads: 4,02 din 54,842 Note


Am pus ochii de ceva vreme pe acest roman și abia am așteptat să se traducă și la noi ca să văd pentru ce este atât de apreciat Taylor Adams.  Se pare că și cei de la Paladin l-au observat și a ajuns și pe piața de carte din România. După ce am terminat „Fără ieșire”, am aruncat o privire pe pagina de Goodreads a autorului și am fost plăcut surprins să aflu că mai există două romane scrise anterior celui de faţă. M-aş bucura foarte mult ca Editura Paladin să reuşească să traducă toate cărţile lui Adams.

De ce îmi doresc să citesc și alte cărți de acest autor?

Pentru că Taylor Adams este un scriitor original care știe cum să realizeze o poveste în care să te pierzi. Pentru că dă dovadă că este un maestru al intrigilor și pentru că reușește să contureze prin trăsături minimale niște personaje de neuitat.

Povestea romanului de față începe destul de simplu. Darby, eroina cărții, primește un apel prin care este anunțată că mama ei a fost diagnosticată cu cancer și că aceasta urmează să fie operată de urgență. Dorindu-și să fie alături de mama ei în aceste momente dificile, Darby ia decizia de a pleca spre casă. Însă destinul are alte planuri pentru ea. Vremea este foarte capricioasă, ninsoarea se așază pe șosea, iar ânaintarea devine dificilă. Darby nu își poate continua momentan călătoria și este nevoită să se adăpostească într-un refugiu din inima munților. Înafară de ea, în refugiu se mai află încă patru străini care au fost blocați de viscol. Totul pare în regulă, până în momentul în care Darby găsește, într-una dintre mașinile de afară, o fetiță de șapte ani închisă într-o cușcă pentru câini. În momentul acesta, Darby își dă seama că unul dintre cei patru oameni aflați în refugiu este un răpitor care poate recurge la crimă pentru a-și păstra secretul

Darby este un personaj complex care dă dovadă de un curaj fără limite în încercarea ei de a salva copilul captiv. Ea reprezintă o eroină excepțională pentru că este o fată normală care nu s-a mai confruntat niciodată cu vreo situație de genul, dar dorința ei puternică o ajută să supraviețuiască în fața morții. De la o studentă la arte, ea devine o maestră a strategiei, încropind la repezeală planuri care să o scoată din cele mai periculoase situații.

Toposul în care se petrece acțiunea este realizat excelent. Vechiul nume dat de indienii de odinioară refugiului este foarte sugestiv pentru iadul în care se găsește eroina. Totul este realizat asemeni unei table de șah, pe care trebuie să ai grijă ce mutări faci pentru a nu-ți pierde pionii de care vei avea nevoie mai târziu.

Nici timpul nu este mai favorabil. Darby ajunge în refugiu seara și are timp să supraviețuiască până dimineață, când la fața locului urmează să ajungă o mașină de deszăpezit. Dacă bănuiați că noaptea este un timp al răului, Taylor Adams vine să confirme într-un mod terifiant această idee.

Acțiunea se desfășoară într-un mod alert, aproape cinematografic, iar tensiunea este foarte bine gestionată, ajungând adesea la cote alarmante. Cititorul este introdus în miezul acțiunii și devine un prizonier alături de celelalte personaje.

Am pornit cu ideea că citesc un roman polițist. Pe parcursul lecturii mi-am dat seama că am plecat cu o prezumție greșită. Nu este o carte detectivistică. Este un thriller în toată regula care adesea capătă nuanțe de horror. Violența expusă în poveste reușește să bage groaza în cititor. Nu degeaba Adams a fost comparat cu Dean Koontz sau cu Stephen King.

Dacă am spus până acum că vă recomand cu căldură anumite cărți care mi-au plăcut, acum vă spun că nu puteți să pierdeți o asemenea lectură. Consider că orice cititor de cărți thriller sau horror trebuie să pună mâna pe această minunăție și să se lase învăluit de acest univers construit prin teroare.

 

                                COMANDĂ CARTEA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu