ULTIMELE LECTURI:

Mai târziu
O viață regăsită
Cadoul
Lumea inelară
Marginea umbrei
Pacientul
X feluri de a muri
Omul Șoaptă


Gică Andreica's favorite books »

marți, 31 martie 2020

Argint, aur și un rege al zăpezii




     Bună ziua, dragi cititori!

     M-am hotărât să încep postările de pe acest blog cu o carte care m-a captivat și care mi-a adus aminte de copilărie. Este vorba despre romanul „Argintul preschimbat” (Spinning Silver), scris de autoarea americană de Science Fiction și Fantasy, Naomi Novik, apărut anul trecut, la editura Nemira, în traducerea lui Dan Nicolae Popescu. Cartea a câștigat în anul 2019 premiul Locus pentru cel mai bun roman de fantezie al anului, și s-a aflat printre finaliștii nominalizați pentru premiul Hugo.
     Sincer, trebuie să mărturisesc că am fost cam sceptică la început în legătură cu acest roman, lăsându-mă influențată de puținele informații pe care le auzisem despre autoare, printre care și faptul că Naomi Novik rescrie, în romanele sale, cele mai cunoscute basme ale copilăriei. Cu toate astea m-am apucat de citit și am fost fascinată, fiecare dintre cele 488 de paginifăcându-mă să iubesc și mai mult lumea unică construită de Novik.
     Sunt sigură că vă amintiți cu toții de acea perioadă în care părinții sau bunicii vă citeau, înainte de culcare, povești cu prinți și prințese, cu balauri și vrăjitori malefici și zâne bune. Ei bine, această carte le are pe toate. Putem considera că „Argintul preschimbat” este un basm uriaș, cu trei eroine ce luptă pentru a salva ținutul de o iarnă grea și magică.
     Povestea debutează cu o tânără fată pe nume Miryem care este nevoită să preia meseria de cămătar a tatălui său, pentru a-și salva familia de la sapă de lemn. Întâmplările la care ea va lua parte sunt cu adevărat magice, mai ales din momentul în care descoperă că are un talent special ce atrage atenția „Străvechilor”,, un popor al gheții și al iernii. Însă Miryem nu este singura protagonistă a romanului, existând alte două eroine ce o vor ajuta să învingă răul.. Vocea narativă se mută în fiecare capitol la un alt personaj, fiind prezentată lumea din mai multe perspective, Irina fiind fiica unui duce și viitoare țarină, iar Wanda, fiica unui bețiv, aflată în cea mai cruntă sărăcie. Dar statutul social nu mai contează când cele trei fete sunt nevoite să înfrunte împreunăprovocări greu de imaginat. Ce se întâmplă atunci când Miryem este răpită de regele străvechilor și dusă în lumea sa de gheață; când Wanda fuge de acasă cu fratele ei, ajungând să se adăpostească într-o casă aflată la granița dintre cele două lumi; când Irina descoperă că proaspătul ei soț este posedat de un demon care vrea să-l distrugă pe regele străvechilor? Este oare talentul lui Miryem suficient pentru a aduce primăvara în lumea sa și dacă da, ce se va întâmpla cu străvechii? Veți afla răspunsurile citind.
     Cel mai mult am apreciat la acest roman modul în care autoarea a ales să se joace și să îmbine personaje, bineînțeles transfigurate, aproape de nerecunoscut, și întâmplări fabuloase, preluate din basme precum „Rumpelstiltskin” și „Crăiasa zăpezii”, cu elemente mitologice și folclorice slave și evreiești. Novik a creat o lume unică, folosindu-se de o structură socială ucraineană; o lume în care fabulosul și realul coexistă și se înfruntă.
     Am fost captivată de personalitățile celor trei fete, dar mai ales de curajul lor de a proteja ceea ce iubesc și de a lupta împotriva răului care este îmfrânt ca în orice basm. Vă invit să citiți „Argintul preschimbat” de Naomi Novik și să-mi împărtășiți câteva păreri, ce v-a plăcut, ce nu v-a plăcut, care este personajul vostru preferat și de ce? Aștept comentariile voastre!

2 comentarii:

  1. Sunt bucuroasa ca ai ales sa citesti aceasta carte. Pe mine m-a fascinat de la prima pagina pana la ultima si ma bucur ca a avut acelasi efect si asupra ta. Astept cu nerabdare si alte recenzii. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru comentariu! :) Întradevăr este un roman care merită citit. Sigur voi mai publica și alte recenzii! Dacă ai sugestii, le aștept cu mare drag! Până atunci, zile senine și multe cărți citite!☀️

      Ștergere